
Czym jest psychodietetyka?
Psychodietetyka jest interdyscyplinarną dziedziną, która łączy w sobie wiedzę medyczną, psychologiczną oraz żywieniową. Pozwala na holistyczne spojrzenie na człowieka – celem nie są tylko zmiany w zakresie diety czy redukcja masy ciała, ale także równowaga pozostałych sfer życia i całego funkcjonowania danej osoby.
Psychodietetyka pozwala na to, by nie ograniczać się tylko do dawania pacjentowi/klientowi rad czy zaleceń w zakresie zdrowego żywienia, ale także pomaga w tym, by zmotywować go do zmiany oraz do utrzymania działania.
Nie ma jednej, sprecyzowanej metody pracy psychodietetycznej. Najczęściej ustala się indywidualny plan pracy, w zależności od tego, z jakimi trudnościami zmaga się dana osoba.
Kto może uzyskać wsparcie u psychodietetyka? Będą to osoby:
- po wielu niepowodzeniach w odchudzaniu się za pomocą diet i innych metod,
- zmagające się z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi,
- które chcą zmienić swój sposób odżywiania się, ale brakuje im wiedzy, wsparcia, motywacji czy “siły woli”,
- które nie akceptują swojego wyglądu,
- które czują, że utraciły kontrolę nad jedzeniem: zajadają stres, napięcie, emocje, problemy,
- cierpiące na zaburzenia odżywiania (np. anoreksję, bulimię, zespół kompulsywnego objadania się).
Jak wygląda pierwsza i kolejne wizyty
Pierwsza wizyta trwa między 60 a 90 minut i opiera się na przeprowadzeniu rozmowy z elementami wywiadu medycznego i żywieniowego, analizie składu ciała, omówieniu i wyznaczeniu celu oraz ustaleniu zasad dalszej współpracy.
W zależności od ustaleń, po pierwszej konsultacji pacjent otrzymuje podsumowanie spotkania wraz z przygotowanymi zaleceniami lub zadaniami domowymi bądź w ciągu 7-14 dni indywidualny plan żywieniowy. Podczas kolejnej wizyty rozmawiamy na temat tego, które z zaleceń udało się zrealizować, a nad którymi trzeba jeszcze się pochylić i popracować. Wspólnie wyznaczamy kolejne cele lub modyfikujemy te istniejące. Każdy z etapów zawiera elementy edukacji żywieniowej. Wykonywana jest także analiza składu ciała. Średni czas trwania takiej konsultacji to 45 minut.
Dokładny i sztywny przebieg wizyt jest niemożliwy do ustalenia, gdyż z każdym będą one przebiegały inaczej.
Co oferujemy podczas wizyty u psychodietetyka w Centrum Istra?
- Konsultacje indywidualne, dla par i całych rodzin
- Wizyty stacjonarne i on-line
- Sporządzanie indywidualnych planów żywieniowych dla osób, które chcą uporządkować swój sposób żywienia
- Konsultacje oraz plany żywieniowe dla osób, które poprzez zmianę nawyków chcą zatroszczyć się o swoje zdrowie, a także zadbać o swój wygląd i dobre samopoczucie
- Plany żywieniowe dla osób aktywnych fizycznie
- Zindywidualizowaną współpracę dietetyczną dla osób chcących dokonać redukcji masy ciała
- Dietoterapię w chorobach jelit: chorobie Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, zespole jelita nadwrażliwego, SIBO, celiakii, nieceliakalnej nietolerancji glutenu, uchyłkach jelita grubego, przewlekłych zaparciach
- Konsultacje dla osób zmagających się z objawami ze strony przewodu pokarmowego: zgagą, przewlekłymi wzdęciami, gazami, odbijaniem, uczuciem ciężkości na żołądku, nieprawidłowym rytmem wypróżnień, nietolerancjami pokarmowymi
- Dietoterapię w chorobach żołądka: chorobie refluksowej, przewlekłym zapaleniu błony śluzowej żołądka, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
- Dietoterapię w stanach i chorobach układu hormonalnego oraz rozrodczego: niedoczynności tarczycy, insulinooporności, PCOS, endometriozie, zaburzeniach miesiączkowania
- Przygotowanie organizmu do ciąży oraz wsparcie żywieniowe w trakcie ciąży
- Dietoterapię w cukrzycy typu 1 oraz typu 2
- Dietoterapię w zaburzeniach lipidowych oraz nadciśnieniu tętniczym
- Dietoterapię w niedoborach pokarmowych: niedoborze żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12, witaminy D
- Konsultacje dla osób zmagającymi się z zaburzeniami odżywiania: jadłowstrętem, bulimią, napadami kompulsywnego objadania, nieprawidłowymi relacjami z jedzeniem (w przypadku anoreksji konieczna wcześniejsza konsultacja psychiatryczna i/lub psychologiczna oraz wykonanie niezbędnych badań laboratoryjnych, oceniających stan organizmu)
- Dietoterapię dla osób z chorobami autoimmunologicznymi: RZS, łuszczycowym zapaleniem stawów i skóry, chorobie Hashimoto,
- Przygotowywanie indywidualnych planów suplementacji (jeśli występuje taka konieczność)
- Edukację żywieniową
- Praca z dziećmi od 7 roku życia.